Îmi doresc să vă împărtășesc câteva dintre experiențele noastre cu Jocul Interactiv cu Emoții DEFI. O s-o fac treptat, pe măsură ce ne mai jucăm. Facem asta periodic, nu zilnic, ci o dată pe săptămână, pe lună, în funcție de alegerile lui Cornelush Jr.
Așa cum am spus în prezentarea jocului, DEFI este un joc de care nu te plictisești, având 4 variante de joc și întrebări la care participanții vor răspunde în funcție de ultimele experiențe, de ceea ce simt, de emoțiile din prezent.
Mi-am propus să vă prezint cum ne jucăm, ce răspundem, cum reacționăm și ce facem mai târziu, jocul acesta devenind pentru noi o metodă eficientă de comunicare, de cunoaștere, de învățare și de exprimare a emoțiilor, învățând și să le gestionăm. Așa cum îmi place o să vă exemplific pentru că îmi doresc ca modul în care ne jucăm să fie cumva model pentru familiile care au ales să achiziționeze acest joc. Așa cum vă veți da seama, această joacă este mult mai profundă decât un simplu bordgame.
Aleg din ultima noastră partidă de joc ce a fost mai relevant și mai interesant.
DEFI: „Spune ce crezi că își dorește familia de la tine?”
C. Jr: Cred că mami vrea să respect înțelegerile cu ecrane fără să mai țip când sting televizorul. Tati cred că vrea să nu ne mai supărăm unii pe alții niciodată. Antonia și-ar dori să mă joc cu ea tot timpul.
Plecând de la răspunsul lui am continuat să ne jucăm, eu punându-i întrebări și ascultând-ul fără judecăți, teorii, sfaturi. „Ce te-ar face să te simți mai bine atunci când închizi ecranul?”, „Ți-ai dori să cântăm ceva sau să facem un semn în joc imediat ce închidem televizorul până „se stinge” furia?” și am cântat și ne-am jucat și am exersat stinsul televizorului. Am trecut la următorul subiect: „Cum te simți când tati se supără?” și chiar și ultimul lui răspuns a fost băgat în seamă: „Ce îți place să te joci cu Antonia?”, „Ei ce crezi că-i place să se joace cu tine?”, „Ce ți-a plăcut cel mai mult când v-ați jucat azi?”, dar „Ce nu ți-a plăcut când v-ați jucat ultima oară?”.
DEFI: „Dacă ai întâlni un Super-Erou, care ar putea să-ți ofere curaj să faci orice, ce ai alege să faci cu acel curaj? Povestește!”
C. Jr. „Mi-aș dori să îmi dea o putere cu care să-i fac pe oameni să nu mai simtă niciodată furie și să nu se mai simtă niciodată singuri”.
Interesant, nu?
De aici am pornit într-o „investigație” cu următoarele întrebări:
„Tu crezi că Furia este o emoție rea?” „Cum crezi că ar fi oamenii, dacă n-ar mai simți niciodată furie?”, „Cum arată un om furios?”, „Ce ar putea să facă sau să nu facă un om furios să nu pară înfricoșător?”
„Cum crezi că se simte un om singur?”, „Tu când te-ai simțit singur?” și...„Cum a fost?”, „Cu ce te pot ajuta?„
Aceasta este frumusețea acestui joc că te face să „pui pe masă” ce simți, direct sau indirect, te face să te gândești la lucruri care par banale, dar pe care, de multe ori, nici nu le bagi în seamă.
Secretul? Repet: fără judecăți, fără critici, teorii, sfaturi sau ce-ți vine ție să mai faci atunci când te miri ce mai scoate copilul pe gură
Vă las mai jos descrierea Jocului Interactiv cu Emoții DEFI
Conținutul jocului:
Continut joc :
-1 tablă de joc
-1 fișă instrucțiuni în limba română
-13 cartonașe
-6 pioni
-1 zar
Iată cum se joacă!
Se pun pionii la start.
Înainte de a începe, jucătorii trebuie sa aleagă una dintre cele patru variante de joc existente.
Se dă cu zarul. Cine dă zarul cel mai mare începe jocul și se stabilește rândul fiecărui jucător în funcție de numărul dat la zar.
La Start fiecare jucător își spune numele și o calitate pe care o are, înainte de a porni jocul.
Jucatorii trebuie sa răspundă la întrebarea de pe cartonaș în funcție de imaginea pe care a picat și de varianta de joc.
Anumite imagini, precum STEAUA DORINȚELOR, BULINELE NUMEROTATE, INIMIOARA, sunt fixe, nu au patru variante.
Cine se oprește pe INIMĂ oferă câte o îmbrățișare și o laudă fiecărui jucător, pe rând.
LUNA este refugiu. Jucătorul care are nevoie de gândire înainte de a răspunde întrebărilor sau a face ce cere jocul, se poate așeza pe LUNĂ până când îi vine, din nou, rândul. Astfel, pierde o tură, dar câștigă timp pentru a oferi cele mai frumoase povești.
La FINISH, jucătorii vor spune, imediat ce ajunge fiecare, cum s-au simțit în timpul jocului și un motiv pentru care zâmbesc în fiecare zi.
Câștigători sunt toți jucătorii care ajung la Destinație, scopul jocului fiind cunoașterea de sine, recunoașterea și exprimarea emoțiilor, distracția alături de cei dragi.