Furia mea și furia lui Cornelush Jr. față-n față, într-un ring de box. Nu mi-am pus cască pentru că vreau să-mi vadă fața furioasă și să ne auzim reciproc cum „mârâim” unul la celălalt. După ce ne „aruncăm” câteva priviri „înspăimântătoare” și ne dăm seama că acesta ar putea fi un scenariu de desene animate, ne pufnește râsul, în hohote. Ideea este: Ce bine ar fi dacă am reuși să pufnim în râs în fiecare situație în care suntem furioși.
Furia este o emoție normală.
Așadar, o acceptăm, e parte din viața noastră, însă cum procedăm atunci când „își face de cap”?
Combinații ciudate
Unul dintre jocurile noastre preferate cu care ne distragem atenția de la problemă până când ne liniștim și găsim o rezolvare care să ne satisfacă pe amândoi.
În timp ce Cornelush Jr. devine furios, când îmi dau seama că nivelul furiei crește, încep să formulez combinații ciudate, apoi este rândul lui, din nou vine al meu, apoi al lui și tot așa, pe rând.
Exemple de combinații ciudate:
Maimuță cu coadă de purcel, cap de leu, ochi de bufniță.
Prăjitură cu smoală, spumă de șampon și pietre arse.
Om mare cu voce de copil și păr de pisică.
Salată cu iarbă, măsline, cireșe, jeleuri și toping de acuarele.
Jignirea alimentară
Ce credeți că-i venea în minte lui Cornelush Jr. (când era mai mic) atunci când considera că eu sunt de vină pentru furia lui? Vă zic eu. Să mă jignească. Cum? Urâto, neastâmpărato și mă opresc aici. Într-o poveste despre jignirea la furie mi-a spus că îi pare rău și că fix în momentul acela nu se poate abține. Așa că i-am propus să înlocuiască acele jigniri, pe care nu știu unde le-a auzit, dar acasă, nu, cu alte expresii haioase.
Exemple de jigniri alimentare:
Varză cu cârnați, ciocolată fiartă (el a inventat-o), pui cu puf, mămăligă tare.
Gândiți-vă și voi. Sunt sigură că vă vor trece prin minte tot felul de chestii haioase.
Dacă el uita, îi aminteam eu doar spunându-i „varză cu cârnați” și imediat îi venea un zâmbet.
Reveneam la subiectul care „declanșase” furia atunci când ne linișteam. Până găseam ce ne mulțumea pe amândoi, uneori era nevoie să repetăm „episodul”. ????
Culcușul pentru stins focul furiei
Uneori are nevoie de mai mult timp pentru a se liniști. Pentru acele momente a fost „deschis” în camera lui culcușul pentru stins focul furiei.
A ales să-l „instaleze” sub birou. Și-a pus acolo o păturică pufoasă, o pernă, carioci și hârtii pentru mâzgălit, baloane pentru a încerca să le umfle atunci când este furios, plastilină cu care se joacă în mână pentru a se calma, un maimuțoi de pluș cu care să vorbească despre supărarea lui ???? Pe toate el le-a gândit, răspunzând doar la întrebarea Din toate jocurile și jucăriile pe care le ai, ce te-ar ajuta să stingi focul furiei.
Săritul în pat
Sare în pat atunci când este furios, tot în camera lui. Nu e nevoie de prea mult timp și se liniștește ca prin magie. Mai mult, mă cheamă să sar și eu.
Săritura haioasă
E perfectă, alături de primele două, pentru momentele în care nu ne aflăm acasă. Putem fi oriunde, în parc, într-un magazin mare, pe stradă, când îl văd că se aprinde încep și sar, fac fețe haioase și cu o voce prefăcută și caraghioasă îl invit să sară cu mine. Numai când îmi vede fața îl pufnește râsul.
Partea cea mai grea din toate aceste lucruri este să nu intru în ringul de box cu furia lui ????
Evident, crizele pot fi prevenite și am reușit să facem asta tot mai des.
Răgetul animalului pe nume TATI
Știți…și noi adulții ne mai enervăm și mai țipăm unul la celălalt. În multe momente, când mă aprind, soțul meu începe și rage. Nu seamănă cu răgetului unui leu, nu seamănă cu nimic, e unul invetat de el, sigur, sigur ???? Când îl aud, oricât de furioasă aș fi, serios că râd până mă doare burta.
Vă las mai jos un text dintr-o carte asupra căruia să reflectați puțin când aveți timp.
„Culmea ironiei este că, atunci când ne gândim la „copiii-problemă” îi avem în vedere pe aceia care au crize de isterie; de fapt, copiii care se simt îndeajuns de siguri ca să-și exprime în copilărie furia față de lume este mai puțin probabil să dezvolte probleme legate de furie. Adesea, tocmai cei liniștiți trebuie să fie supravegheați.” Stephen Briers, Terapia Cognitiv Comportamentală, Cum să-ți îmbunătățești viața prin TCC.
PS: După ce am citit cartea pe care am menționat-o am renunțat la „lovitul în perne”, încurajat cu ceva ani în urmă, poate este și acum, deoarece, citez din aceeași carte, „Cercetătorii au descoperit că, dacă îi cedezi furiei și încerci să scapi de ea lovind pernele, urlând sau prin tehnici asemănătoare, pe termen lung impulsurile și comportamentele agresive tind să crească.”
Un joc ideal pentru dezvoltare emoțională chiar în familie este jocul DEFI. Îl găsiți chiar dând cursorul puțin mai jos, la produse recomandate!
Tu ai idee ce simte copilul tău atunci când este furios?
Dă click pe videoclipul de mai jos să vezi ce și-ar dori mulți atunci când sunt furioși și manifestă un comportament nedorit!